Konya Seker’de Pancar Alimina Baslandi

Türkiye’de seker üretiminin beste birini karsilayan Konya Seker’de 2015-2016 yili pancar alim sezonu, Çumra Seker’de düzenlenen törenle basladi.

Konya Seker’de Pancar Alimina Baslandi

Çumra Seker’de düzenlenen törende Kuran-i Kerim tilaveti, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan AB Holding Icra Kurulu Baskani ve CEO’su Baydu Veznedaroglu bir konusma yapti. Konusmasina Anadolu Birlik Holding Icra Kurulu Baskani ve CEO’su Baydu Veznedaroglu, Pankobirlik Genel Baskani ve AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk’un üreticilere olan selami ileterek baslayan Veznedaroglu, 2015-16 pancar hasat sezonunun bölgemize, ülkemize ve üreticilerimize hayirli ugurlu olmasi dileklerini ileterek, bu sezonda Konya Fabrikasi ile Çumra Fabrikasi’nin üreticilerden toplamda 3 milyon 220 bin ton pancar alimi gerçeklestirmeyi ve 435 bin 500 ton kristal seker üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Konya Seker hinterlandinda bulunan 236 köyde 452 bin dekarlik alanda 17 bin 808 üreticiyle sözlesmeli üretim yapildigini söyleyen Veznedaroglu, kampanya süresinin 115 gün olarak planlandigini ifade etti.
Veznedaroglu, göreve geldigi gün itibariyle pancarlarin kantara tesliminde mesai mevhumunu ortadan kaldiran Pankobirlik Genel Baskani Sayin Recep Konuk’un talimatlariyla 8 bölgede 36 kantar ve 66 bosaltma makinesi ile 7 gün 24 saat pancar alimi yapildigini, 2015-2016 kampanya döneminde alimi gerçeklestirilecek olan pancarin tamamina yakininin fire-polar analizini üreticilerin pancar teslimi sirasinda gelismis ekipmanlarla yürütülecegini ve her iki fabrikada bu kampanya döneminde fireler düstükten sonra 3 milyon 180 bin ton pancar islemeyi planladiklarini vurguladi. Veznedaroglu, Konya ve Çumra Seker Fabrikalari’nda, bu yil 435 bin 500 ton kristal seker, 640 bin ton yas pancar küspesi, 120 bin ton melas ve 20 bin ton kuru küspe üretimi hedeflendigini kaydetti.
Her iki fabrikanin günlük pancar isleme kapasitesinin 28 bin ton oldugunu, kampanya süresince üreticilere ayni ve nakdi olarak 219 milyon 900 bin liralik destekleme ödemesi yapildigini ifade eden Veznedaroglu, Konya Seker’in üretici odakli bir sirket oldugunu aktararak, “Konya Seker’in varlik sebebi sürdürülebilir tarimsal üretim ve tarimsal üretimde sürekliligi saglamaktir. Bunu gerçeklestirmenin yolu da üreticiyi hem üretimin her asamasinda desteklemekten hem de tarimsal ürünü kiymetlendirecek ve üreticinin alternatif ürünleri de üretmesini saglayacak yatirimlari yapmaktan geçiyor. Konya Seker her kampanya döneminde oldugu gibi bu kampanya döneminde de daha tohum tarlaya atilmadan üreticiye destek vermeye basladi. Üretimin her asamasinda verdigi ayni ve nakdi desteklerle üreticinin finansman problemi yasamamasini sagladi. Üreticinin eli dara düsüp tarladaki üretim tehlikeye düsmesin diye yapabilecegini her sene oldugu gibi maksimum seviyede yapti. Üreticiyi namerde muhtaç etmeyecek tedbirleri aldi ve daha ürünü teslim almadan yaklasik 220 milyon liralik ödemeyi pesin olarak yapti. Bu rakam sadece pancar üretimine yönelik avans destegimizdir. Ancak Konya Seker son yillarda gerçeklestirdigi yatirimlarla Konya Ovasinda pancar ekonomisinden daha büyük bir tarimsal ekonomiyi insa etti. Bu ekonomi pancar, misir, ayçiçegi, patates, süt ve besiyi dahil ettiginizde yaklasik 1 milyar 381 milyon liralik bir ekonomidir ve Konya Seker her yil kendi hinterlandindaki üreticiye bu büyük meblagi tarimsal ürün bedeli olarak ödemektedir. Pancarin münavebesi düsünülerek olusturulan bu ürün çesitliligi ve tarim ekonomisi bu bölgedeki tarimsal üretimdeki sürdürülebilirligin ve sürekliligin teminatidir” ifadelerini kullandi.
Törende, Konya Seker’in geleneksel hale getirdigi ödül töreni düzenlendi ve bu yil farkli bir uygulamaya gidilerek, fabrikaya ilk pancari getiren 50 üretici arasinda kura çekilisi yapildi. Bir üreticinin çektigi kuralar sonucu Ekrem Ünlü Paltaci, Ramazan Ak ve Hasan Akbaba’ya ödülleri verildi. Ödül töreninin ardindan kesilen kurban ve yapilan dualar esliginde hasat sezonu basladi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284