KMÜ’de “Kutlu Dogum Programi” Düzenlendi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Karakalem Ögrenci Toplulugu Kutlu Dogum Haftasi anma programi düzenledi. Programa Ezgici Umut Mürare ve KAIMDER Baskani Sirri Fuat Ates konuk oldu.

KMÜ’de “Kutlu Dogum Programi” Düzenlendi
Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Karamanoglu Mehmetbey Salonu’nda 3 Nisan 2013 Çarsamba saat 15.00’te gerçeklestirilen programa KMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kemal Esengün, Karaman Il Müftüsü Nuri Degirmenci, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.
Okunan siir ve Kuran-i Kerim tilavetiyle baslayan programa KAIMDER Baskani Sirri Fuat Ates’in konusmasiyla devam edildi. Diyanet Isleri Baskanliginin 1989 yilindan beri 12-20 Nisan tarihlerinde Kutlu Dogum haftasi etkinlikleri yaptigini söyleyen Ates, bu yilki etkinliklerin temasinin da “Islam’da Insanlik Onuru” olarak belirlendigini kaydetti. Ates, yilda tek bir hafta çerçevesinde peygamberimizin anlasilamayacagini da vurguladi.
Sirri Fuat Ates, insanlik onuruyla ilgili görüslerini paylasarak “Öncelikle insanin akli ve iradesi ile diger varliklardan ayrildigina dikkat çekmek isterim. Akil yol gösterir, irade de akilla verilen tarifler dogrultusunda tercihleri sekillendirir.” diye konustu. Allah’in insani tanimlarken “Biz insani saygin bir varlik olarak yarattik.” sözünü hatirlatan Ates, çesitli ayetlerde her seyin insanin emrine sunuldugunun belirtildigini söyledi.
Insanin emrine sunulan nimetlerin sinirsiz olamayacaginin altini çizen Ates, Allah’in gönderdigi peygamberlerle insanlarin hareketlerini sinirlandirdigini belirtti. Islam olmanin insan olmaktan geçtigini belirten Sirri Fuat Ates, tasavvuf anlayisinda ise insanin küçük kâinat, kâinatin da büyük insan olarak algilandigini ifade etti.
Sirri Fuat Ates, Islam’in insan onurunu koruma noktasinda bazi prensipleri olduguna dikkat çekerek bunlari “insanin; caninin, aklinin, dininin, neslinin ve malinin korunmasi” seklinde siraladi. Ates, saydigi prensipleri insani insan yapan degerler olarak tanimladi. Insan onurunu zedeleyen davranislar bulundugunu da dile getiren Sirri Fuat Ates “Adalet duygusunun zedelenmesi, irk ve sinif ayrimciliginin yapilmasi insan onurunu zedeler. Kisinin günah islemesi bu kapsamda degerlendirilir.” diye konustu.
Konusmasinin sonunda Islam’daki insan anlayisini özetleyen Ates, “Insan kâinatin merkezindedir. Bütün varliklar insan içindir. Insan da Allah’a kulluk için yaratilmistir”. dedi.
KAIMDER Baskani Sirri Fuat Ates’in konusmasinin ardindan gençlerin gözdesi Ezgici Umut Mürare, salonu dolduranlara essiz bir müzik dinletisi sundu. Mürare, seslendirdigi ezgilerin yani sira anlattigi küçük anekdotlarla da katilimcilardan büyük alkis aldi.
Program konuklara plaket verilmesiyle sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284