KOP Bölgesel Kalkinma Sempozyumu Sona Erdi

III. Uluslararasi KOP Bölgesel Kalkinma Sempozyumu sonuç bildirgesi açiklandi

KOP Bölgesel Kalkinma Sempozyumu Sona Erdi

Konya Ovasi Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi (KOP) ve KOP Bölgesi Üniversiteler Birligi (UNIKOP) tarafindan düzenlenen III. Uluslararasi KOP Bölgesel Kalkinma Sempozyumu Sonuç Bildirgesi açiklandi.
22-24 Ekim tarihleri arasinda Dönem Baskani Aksaray Üniversitesi’nin ev sahipliginde bu yil üçüncüsü gerçeklestirilen sempozyumda Enerji ve Dogal Kaynaklar, Sosyal Egitim-Beseri Bilimler, Gida-Tarim-Orman, Kirsal Kalkinma, Haberlesme-Bilisim, Kültür Sanat-Spor-Turizm, Saglik ve Sanayi-Ulastirma- Lojistik alanlarinda 100’e yakin bildiri sunuldu. Sempozyumda 10 davetli konusmaci da özellikle bölgesel kalkinma ekseninde yapilan ve yapilmasi gereken konular üzerinde sunum yapti.
Kalkinma için UNIKOP Üniversiteleri Lokomotif Rol Oynuyor
Bölgesel kalkinmanin önemine deginildigi Sempozyumun Sonuç Bildirgesi’nde dünyadaki yeni gelismeler isiginda bireysel degisim ve dönüsüm için alternatif kalkinma modellerinin arastirilmasi gerektigi üzerinde duruldu.
Açiklanan KOP Eylem Plani ile 2014-2018 yillari arasinda KOP Bölgesinde gerçeklestirilecek kamu yatirimlari ile bölgemizin topyekûn bir kalkinma sürecine girecegi vurgulanan sonuç bildirgesinde bu konuda UNIKOP bünyesindeki 8 üniversitenin lokomotif rol oynayacagi ifade edildi.
“III. Uluslararasi KOP Bölgesel Kalkinma Sempozyumu”nda Aksaray, Konya, Karaman ve Nigde’den olusan KOP Bölgesi’nin Türkiye’nin “Yeni Marmara”si olma hedefi öne çikti. Kamuoyu ile paylasilan Sempozyumun sonuç bildirgesinde yer alan basliklar söyle olustu:
SOSYAL-EGITIM-BESERI BILIMLER
Bölgesel kalkinmanin temel taslarindan olan girisimcilik konusu gündemde yer bulmus, sosyal girisimcilik ve sosyal ekonominin yaninda sosyal sermayenin önemi üzerinde durulurken, erken yasta yapilan evlilikler, toplumsal cinsiyet esitsizligi ve din gibi sosyal konularin yaninda sanatla ilgili konularda sempozyum kapsaminda tartisilmistir. Kusaklar arasi degisim gibi önemini kaybetmeyen basliklar da sempozyumda yerini almistir.
KIRSAL KALKINMA
Sürdürülebilir kalkinma kapsaminda, bölgesel ve küresel bir çevre sorunu olan su kitligi ve Tuz Gölü özelinde degerlendirmeler gerçeklesmis, yesil markalar konusu yaninda Aksaray ili özelinde hem atik degerlendirmenin ekonomik katkilarinin önemi hem de su kaynaklari ve tarima etkisi ile birlikte Aksaray ilinin tarimsal mekanizasyon özellikleri tartisilmistir. KOP Bölgesi kapsaminda çesitli konular üzerinde etkinlik uygulamalari degerlendirilmis olup; ürün, sulama, donanim ve yazilim örnekleri ele alinmistir.
GIDA-TARIM ve ORMAN
Gida temini ve güvenligi kapsaminda süt sigirciliginin gelisimi yönünden yeni teknolojilerden faydalanma, hastaliklari önleme, bal ariciginin gelistirilmesi ve tesviki, ormancilik, bazi tarim ürünlerinin fiyatlandirilmasi, iklimin ürün üretimi üzerine etkisi ve gübreleme gibi teknik analizlerin oldugu bilgilendirmeler gerçeklesmistir.
HABERLESME-BILISIM
Günümüzde hem gelismis ülkelerin hem de az gelismis ülkelerin kalkinmasina devlet eli ile yapilan bir plan ile yön verildigi görülmektedir. Kalkinma amaçli eylemlerin planlanmasi ve izlenmesi hususunda bilisim teknolojilerinin kullanimi büyük rol oynamaktadir. Bölgesel kalkinma planlarinin hazirlanma, uygulama, izleme, degerlendirme ve mevcut durum irdelemesi bilisim teknolojilerinin daha yaygin ve etkin kullanimina yönelik çalismalar sunulmustur.
ENERJI-DOGAL KAYNAKLAR
Ülkemizde daha hizli bir kalkinmanin saglanabilmesi için teknolojik atilimlarin gerçeklestirilerek beseri sermayenin artirilmasi gerekliligi vurgulanmistir. Ayrica enerji üretiminin mümkün oldugunca bireysellestirilerek yenilenebilir enerjiye geçilmesi ile gerçeklesebilecegine deginilmistir.
SANAYI-ULASTIRMA-LOJISTIK
Sanayi ve ticaret alanlarinin mevcut durumu göz önüne alinarak gelecek 25 yildaki ilerlemeyi saglayacak gelisme politikalari önerilmistir. Ayrica sanayi devriminin ardindan Osmanli sanayilesme hamleleri perspektifinden sanayi politikalarinin dinamikleri ve zafiyetleri konusu hakkinda bilgi verilmistir.
Sirketlerin tedarikçi seçiminden, aile sirketlerinin kurumsallasmasina, yöneticilerin etkinligi gibi mikro konulardan sürdürebilir kalkinma için makro baglamda yönetim, iktidar ve güç iliskisine ve hatta dil baglantisina kadar farkli düzlemlerdeki konulara deginilmistir. Kalkinmanin sektörel baglaminda enerji, tarim, turizm ve finans baglaminda konular gündem bulmustur.
KÜLTÜR-SANAT-SPOR-TURIZM
Geleneksel el sanatlari geçmisten günümüze aktarilan kültürel miraslarimizdan olup bireysel ve toplumsal kimligimizi yansitmaktadir. Aksaray Ili düz dokuma yaygilarinda görülen motifler ve anlamalari konusunda yapilan arastirma ile yörede tespit edilen 64 düz dokuma yaygisi motif özellikleri açisindan incelenerek degerlendirilmistir.
SAGLIK BILIMLERI
Artan nüfus ve bilim ve teknolojideki gelismelere bagli olarak her gün daha çesitli ve fazla miktarda gida ürünü üretilmektedir. Burada karsilasilan gereksiz maliyet zaman ve isgücü kaybinin önlenmesi ayrica gida zinciri boyunca meydana gelebilecek olasi tehlikeler incelenmistir. Bununla beraber gida ürünlerinde stok yönetim politikalari ile bu zincirin önemli halkalarindan olan gidalarin depolanmasi ve bu süreçte kullanilan stok yönetimi politikalari incelenmistir.
Yillik yaklasik 260 milyar dolarlik saglik cihazi giderinin bulundugu dünyada Türkiye’nin sektördeki pazar payi 1.9 milyar dolardir. Bu rakami 5 milyar dolara çikarmak için KOP Bölgesi’nde 2. ve 3. sinif tibbi cihazlarin üretilebilecegi bir saglik kümesi olusturulmalidir. Selçuk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mustafa Sahin, üzerinde çalistigi proje kapsaminda 2. ve 3. sinif tibbi cihazlarin üretilebilecegi bir saglik kümesini Konya’da olusturmayi hedeflediklerini ifade etmistir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284