Yariyil Tatili Nasil Degerlendirilmeli?

Bugün çocuklarin yariyil tatillerinin baslangici ve gün demde olan en önemli unsur “karne” . Her yil oldugu gibi, eve sevinçle dönen oldugu kadar üzüntü ile dönenlerde olacaktir.

Yariyil Tatili Nasil Degerlendirilmeli?

Akademik anlamda bilgi edinilen kaynak olarak kabul edilen okul ayni zamanda çocugun sosyal, duygusal ve fi ziksel gelisimine yönelik birçok kazanimin da gerçeklestigi bir kurumdur. Tüm bu kazanimlari gerçeklestirebilmek için de çocuklarimiz çaba ve enerji sarf etmek zorunda kalirlar. Hizli ve yogun geçen bu dönemin sonunda gelen yariyil tatili ögrenciler için dinlenmek, eglenmek ve ikinci döneme hazir olmak anlamina gelmektedir.
Karaman Devlet Hastanesinde görev yapan Çocuk Gelisim Uzmani Nazli DOGAN anne ve babalara karne alan çocuga nasil yaklasilmasi gerektigi ve 15 günlük tatili nasil verimli geçirilecegine dair açiklamalarda bulundu.
Çocuk Gelisim Uzmani ( Pedagog) Nazli DOGAN karne nin en yalin haliyle basarili olunan ya da bazi derslerde ek sikliklerin oldugunu ve daha fazla çaba göstermesi gerekti gini gösteren bir belge oldugunun unutulmamasi gerektigini belirtti. Çocugun karnesini incelerken öncelikle basarili ol dugu dersler hakkinda konusulmasinin ve takdir edilmesinin yararli olacagini vurguladi. “Basarisiz oldugu dersler hakkin da konusurken olumsuz bir tavir takinmamak, suçlayici, yargilayici olmamak bunun yerine; bu dersler hakkinda onun düsüncesini almak, bunlar için neler yapilabilecegi hakkinda konusmak ders basarisini yükseltmede ve çocugun özgüvenini kazanmasinda yardimci olacaktir.. Unutul mamalidir ki basarinin anahtari motivasyondur. “ dedi.

Pedagog Nazli DOGAN açiklamasina söyle devam etti:
“Çocugunuza kosulsuz olarak onu sevdiginiz mesajini vermelisiniz. Okul basarisi onu sevmenizde ona deger ver meniz ve saygi göstermenizde kistas olmamalidir.
Her çocugun kendine özgü özellikleri vardir. Akademik basarisi düsük olan bir çocugun baska bir alanda basarili olabilmektedir (spor, sanat, olumlu sosyal iliskiler gibi). Bu yönleri ortaya çikarip takdir etmek ebeveyn-çocuk iliskisinin desteklenmesine ve çocugun özgüvenine direkt etki edecektir. Karnesindeki zayif notlara bakarak onu diger çocuklarla “kiyaslamak” çocugunuzda yetersizlik, deger sizlik gibi olumsuz duygularin ortaya çikmasina neden olabilmektedir. Ayni zamanda kiyasladiginiz çocukla iliskisinin bozulmasina sebep olmaktadir.
“Televizyon, Bilgisayar, Playstation Ve Tabletlerin Basinda 15 Gün Geçmemesine Dikkat Etmelisiniz.”
Çocuklar için en iyi tatil eglendirirken gelistiren, bir son raki döneme çocugu hazirlayan tatildir. Bunun için daha ta til baslamadan tatil programini yapmak önemlidir. Bu tatil çocuklar için verilen bir tatil oldugu için onlarin fikirlerini almak, kendi programlarini kendilerinin hazirlanmasinda onlara rehberlik etmek anne ve babalarin görevidir.
Tatil sürecinin 2-3 gününü dinlenerek geçirmesi, bu süreçte okul ve dersle ilgili hatirlatmalar yapilmamasi gerek mektedir. Eger eksik kaldigi bir ders varsa ögretmeninden bunlari ögrenip bu 2-3 gün sonunda çocukla bu eksiklikler hakkinda konusulup bir program olusturulmalidir. Ödevler, dersler yapilirken bunlarin eglenmenin ve dinlenmenin önüne geçmemesine dikkat etmelisiniz. 15 günlük kisa bir tatile tüm dönemi sigdirmak dogru degildir. Bu tatilin asil amaci onlarin bir sonraki döneme yüksek moti vasyonla dönmelerini saglamaktir.
Televizyon, bilgisayar, playstation ve tabletlerin basinda 15 gün geçmeme sine dikkat etmelisiniz. Obezite, göz hastaliklari ve postur bozuklugu gibi birçok rahatsizliga sebep olmakla birlikte, çocuk lar için uygun olmayan içerikler yer almak tadir. 2 saat zaman sinirlamasi bun larin toplami için verilmelidir. Kisit lama yapmadan önce ona alternatif sunmalisiniz. Örnegin;”Bugün bow ling oynayacagiz gelmek ister misin?” gibi. Geri kalan zamanlar mümkün oldu gunca onun sosyal, duygusal, fizik sel ve zihinsel becerilerini gelis tirecek aktivitelere ayrilmalidir.
Okul döneminde kisitli olarak yaptiginiz tüm ailenin bir arada oldugu o en bilindik haliyle “kaliteli zaman” geçirmeyi unutmayiniz. Nedir bu kaliteli zaman? Yasina uy gun bir yap-bozu birlikte yapmak, birlikte yemek yapmak, evdeki esyalari yeniden tasarimlamak, dolaplari düzenlemek, eski albüm leri karistirmak ve anilarinizi paylasmak… Tüm bunlari yapar ken onun duygu ve düsüncesini ifade etmesine firsat tanimaktir.
Akademik basarisini kisiligi ve hayat basarisi gibi görerek, çocuga okul basarisi için sürekli baski uygulamayin. Anne baba olarak yapacaginiz en önemli adim ona “sorumluluk sahibi” olmasini ögretmektir. Bu da ona sorumluluk alabilecegi görevler vererek olur. Böyle bir durumda da yariyil tatilin de çocugunuza “ders çalis” diye baski uygulamaniza gerek kalmaya cak ve çocuklar tatilin tadini çikaracaktir.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284