117 Üreticiye Sertifikalari Teslim Edildi

Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan yürütülen “Iyi Tarim Uygulamalarinin Yayginlastirilmasi ve Kontrolü Projesi” kapsaminda, Iyi Tarim uygulayan çiftçilere sertifikalari törenle verildi.

117 Üreticiye Sertifikalari Teslim Edildi

Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü’nde düzenlenen törene, Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Ahmet Hasim Keskin, Sube Müdürleri, Karaman Elma Üreticileri Birlik Baskani Ahmet Yildiz ve üreticilerimiz katildi.
Törende konusan Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Keskin, “Günümüz dünyasinda Avrupa Birligi ülkeleri basta olmak üzere tüm dünyada, gida güvenligi açisindan yas meyve sebze üretimi ve ticaretinde sertifikali ürünler tercih edilmeye baslanilmistir. Bunun sonucunda; çevre, insan ve hayvan sagligina zarar vermeyen, tarimda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gida güvenligini saglayan bir tarimsal üretim metodu olan 'Iyi Tarim Uygulamalari' ortaya çikmistir. Iyi Tarim Uygulamalarinda, Bakanligimizca çalisma yetkisi verilen Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluslarinca, çiftçilerimize, gereken üretim sartlarini saglamalari durumunda Iyi Tarim Uygulamalari Sertifikasi verilmektedir. Karaman’da 2014 yilinda Iyi Tarim Uygulamalari kapsaminda ilimiz genelinde toplam 75 isletmeye 12.289 dekar alana mukabil 614.486 TL destekleme ödemesi yapilmistir. 2015 üretim sezonunda Iyi Tarim Uygulamalari yapan üreticilerimizin desteklemeden faydalanabilmeleri için 03.02.2016-17.03.2016 tarihleri arasinda 2015 ÇKS kayitlari ile Iyi Tarim Uygulamalari Sertifikasi ve eki ile il/ilçe Müdürlügüne basvurmalari gerekmektedir. Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligimizca, ülkemizde Iyi Tarim Uygulamalarinin yayginlastirilmasi amaciyla, 2012 yilindan itibaren "Iyi Tarim Uygulamalarinin Yayginlastirilmasi ve Kontrolü Projesi" uygulamaya konulmustur. Proje 2012 yilinda ilimizin de içinde oldugu 12 pilot ilde baslamistir. Ilimizde 2012 yilindan itibaren Karaman Merkez Elma Üretici Birligi'nin olusturdugu grup ile 'grup sertifikasyonu' yapilmaktadir. 2015 yilinda Karaman Merkez Elma Üretici Birligi bünyesinde toplam 79 kisiden olusan grup ile 5 bin 741 dekar alanda Iyi Tarim Uygulamalari yapilmis olup, 7.903 ton ürüne sertifika alinmistir. Bakanligimizca uygulanan ve Iyi Tarim Uygulamalari kriterlerinden olan, Entegre Mücadele Ürün Yönetimi Projesi kapsaminda, 117 üreticimiz tarafindan 7 bin 171 dekar alanda uygulanmistir. Proje kapsaminda 9.408 ton ürüne 112.896 adet proje logosu ve ‘’Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi Sertifikasi” verilmistir” dedi.
Iyi tarim uygulamasi ve entegre mücadele prensipleri dogrultusunda üretim yapan çiftçilerimizin ülkemiz ve ilimiz tarimi açisindan çok önemli bir görev üstlendiklerinin altini çizen Il Müdürü Keskin, bu uygulamalarin yayginlasmasini temenni ederek, üreticilere tesekkür etti.
Tören sertifikalarin üreticilere verilmesinin ardindan sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284