Miras Yoluyla Tarim Arazilerinin Devrinde Yeni Dönem Basladi

Tarim Arazilerinde Miras Yoluyla Devir konusunda yeni bir dönem basladi. Söz konusu yeni dönem hakkinda bilgiler veren Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Ahmet Hasim Keskin, Toprak Koruma ve Arazi Kullanimi Kanununda Degisiklik Yapilmasi Hakkindaki Kanuna göre miras yoluyla devir islemleri yapildigini söyledi.

Miras Yoluyla Tarim Arazilerinin Devrinde Yeni Dönem Basladi

Keskin, “Kanunun çiktigi tarih olan 15.05.2014 tarihinden önce vefat eden tarim arazisi sahiplerine ait devir islemleri eski kanun hükümlerine tabi olup; Sulh Hukuk Mahkemesinden alinan veraset ilani ya da varislerin kendi aralarinda düzenledikleri rizai taksim sözlesmesine göre murisin tarim arazileri varislere eski kanun hükümlerine göre devredilmektedir. Ancak Kanunun çiktigi tarih olan 15.05.2014 tarihinden sonra vefat eden kisilere ait tarim arazilerinin devrinde ise: varisler murisin ölüm tarihinden itibaren 1 yil içerisinde murise ait tarim arazilerinin devrini (intikallerini) yaptirmalari gerekmektedir. 1 yil içerisinde devredilmeyen tarim arazilerinin devri için Bakanligimizca varislere 3 aylik süre içeren tebligat gönderilecektir, Bu 3 aylik süre içerisinde murise ait tarim arazilerinin (intikalleri) devri varislerce yapilmazsa intikallerin mahkeme kanaliyla yapilmasi için Il Müdürlügümüz Hukuk Birimince Sulh Hukuk Mahkemelerine dava açilacaktir. Bu sebeple konu hakkinda vatandaslarimizin duyarli olmasini ve ölen yakinlarina ait tarim arazilerinin devrini bir an önce yaptirmalarini önemle rica ediyorum” dedi.
Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Ahmet Hasim Keskin, ayrica satislar konusunda da vatandaslarimizin su hususlari bilmesinin yararli olacagini belirterek, 3083 Sayili Sulama Alanlarinda Arazi Düzenlenmesine Dair Tarim Reformu Kanun’unun uygulandigi alanlardaki satislarda: toplulastirma islemlerinin bittigi yerlerde bulunan tarim arazileri hisselendirilmeden ve ifraz edilmeden satisina izin verildigini, toplulastirmanin basladigi ve devam ettigi yerlerde ise satislarin hisselendirilmeden ve ifraz edilmeden alicinin gittigi/gidecegi yeri kabul etmesi sartiyla tarim arazilerinin satisina izin verildigini belirtti. 5403 Sayili Toprak Koruma ve Arazi Kullanimi Kanununun uygulandigi yerlesim birimlerindeki satislarda ise; Ekonomik bütünlügün altindaki arazilerde hisselendirmeden ve ifraz edilmeden satislara izin verildigini ekonomik bütünlügün üstündeki arazilerin satisinda yeter gelirli tarimsal arazi miktarina bakildigini ve belirli kriterlere göre satislara izin verildigini kaydetti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284