Duru Bulgur’dan 3. Fabrika

Bereketli Anadolu topraklarinin bugdayini isleyip yilda 50 bin ton ‘bulgur’ üreten Duru Bulgur, Avustralya’dan Belçika’ya, ABD’den Çin’e kadar 40 ülkeye ihracat yapiyor. Firma, üçüncü bulgur fabrikasini Mayis’ta üretime alacak. Ayrica bakliyat tesisi de olan Duru, bu konuda da yeni yatirim karari aldi.

Duru Bulgur’dan 3. Fabrika
Türkiye’nin rekabet üstünlügü olan alanlarda, iyi fizibilite ile yatirim yapanlar genellikle basarili oluyor. Karaman’da bulgur ve bakliyat üretimi yapan Duru Bulgur, AB ülkelerinin büyük bölümüne, Avustralya, ABD, Kanada, Çin ve Japonya dahil 40 ülkeye ihracat yapiyor. Duru Bulgur Yönetim Kurulu Baskani Ihsan Duru, su anda 2 bulgur fabrikasinda üretim yaptiklarini yatirimini tamamladiklari 3’üncü fabrikayi Mayis ayinda devreye sokacaklarini söylüyor ve halen üretimde olan bakliyat fabrikasinin da kapasitesinin yetmez oldugunu bu konuda da yeni yatirima baslayacaklarini açikladi. Ihsan Duru söyle anlatiyor üçüncü kusaga ulasmis ‘bulgur’ girisimciliginin öyküsünü:
‘ZÜGÜRTLER YAYLASI’
“Babam Ziya Duru, 1935’te Karaman’da askeriye için bulgur teminiyle yola çikmis. Amcam Ihsan Duru ile birlikte Karaman’da Zügütler Yaylasi denilen yerde baslamislar ki su anda orada Vilayet Konagi var. 1976’da ben dahil oldum ise. O zamanlar pazarimiz, Askeriye, Çapamarka, Karadeniz ve Konya’ydi. Çapamarka’ya yillarca ürün verdik. 1979’da babam vefat etti. Biz 10 kardesiz ve ailede baska islerimiz de vardi. Bulgur isi bana ve kardesime (Emin) kaldi.
ÖZAL’IN TESVIKLERI
Isi, 1982’de yeniden yapilandirdik ve ataga kalktik. 1985’te de yeni makinelerle üretimi büyüttük. 1988’de Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yeni bir fabrika kurma karari aldik. Tam o dönemde merhum Turgut Özal’in verdigi tesvikler çok büyük fayda sagladi ki bizim Karaman’da bisküvi sanayinin de temeli öyle atilmistir. 1994’ten itibaren de paketlemeye basladik. Avrupa’ya ihracatimiz daha kurumsal hale geldi. 2000’lere kadar böyle ilerledik. 2000’de Istanbul’da perakendeye dagitim için lojistik yer kurduk. Ayni yil reklam yatirimina basladik. Bulgurun sadece köylülerin yedigi bir ürün degil, saglikli bir ürün oldugunu anlatmaya basladik. Marka yatirimlarimizi artirdik. Karaman’da zora giren bir baska bulgur fabrikasini aldik ve iki fabrikamiz oldu. Bu arada mercimek, nohut, fasulye, pirinç de paketlemeye baslamistik ve bakliyatta da ticaret büyüdü. Bir bakliyat tesisi de kurduk. Bakliyatta su an 20 bin tona ulastik. Bulgur ise iki fabrikada yillik 50 bin tonu buluyor. Üçüncü bulgur fabrikamiz da mayista üretime basliyor. 30 milyon liralik yatirim yaptik. Biz fabrikamizdaki makinelerin büyük bölümünü de kendimiz yapiyoruz. Bu konuda çok güçlü bir atölyemiz de var.
ÇIN VE JAPONYA’DA BULGUR REKLAMLARI
DURU Bulgur Yönetim Kurulu Baskani Ihsan Duru, Avrupa genelindeki 17 bayi kanaliyla 15 AB ülkesine bulgur sattiklarini belirtiyor. Duru söyle konusuyor: “AB ülkelerine yaklasik 15 bin ton bulgur satiyoruz. ABD, Kanada, Avustralya dahil 40 ülkeye satisimiz var. Italya’da da pirinç paketleme yaptiriyoruz ve Avrupa’ya dagitiyoruz. Bakliyat için Karaman’da yeni bir tesis yatirimi da planliyoruz. Mercimek, kuskus, bulgur, makarna, bakliyat tesisi olacak. Bulguru dünyaya tanitmak için Japonya ve Çin’de tanitimlari sürdürüyoruz. Geçen yil ciromuz 230 milyon lira oldu. 35 milyon lirasi ihracattan geldi. Çalisan sayimiz 326. Ciromuzun yüzde 65’i bulgurdan.”
 

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2016, 17:26
YORUM EKLE
YORUMLAR
Emir KOÇAK
Emir KOÇAK - 8 yıl Önce

Duru Bulgur'a bütün çalışmalarında başarılar dilerim... Karaman'ımızın yüz akı.....

Veli ince
Veli ince - 5 yıl Önce

Ben yurt disinda Duru Bulgur pilavini cok sevdim ve baska marka Bulgur tüketemiyorum, fakat cok aramama ragmen Corumda Durunun Bulgurunu bulamiyorum. Corumda duru hangi marketlerde satiliyor?.. Yardimci olursaniz sevinirim, tsk.

SIRADAKİ HABER

banner284