TOKI, 13 Sehirde Yöresel Mimari Projelerini Uygulamaya Koydu

Basbakanlik Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI) yeni yila, yeni imaji ‘yöresel mimaride konutlar’ ile hizli bir giris yapti.

TOKI, 13 Sehirde Yöresel Mimari Projelerini Uygulamaya Koydu

TOKI, 13 sehirde yöresel mimarideki konut projelerini tamamladi. Karabük-Safranbolu, Erzincan, Nevsehir, Gaziantep-Islahiye, Malatya, Nigde, Düzce, Amasya-Merzifon’da yöresel mimarideki konut projeleri uygulama asamasina geçti. Gaziantep-Nizip ve Bolu-Mengen’de uygulanacak yöresel mimaride konut projeleri de ihale tarihi aldi. Mardin, Kocaeli-Çayirova ve Çanakkale’deki konutlar için de ihale asamasinda gelindi.
NEVSEHIR’DE ÜRGÜP TASI KULLANILACAK
TOKI, insa ettigi konutlarin yöresel mimariye uygun olmasi amaciyla mümkün oldugu ölçüde, projelerin uygulandigi sehirlere has yöresel tas gibi yapi malzemeleri de kullanacak. Bu çerçevede Nevsehir’de insa edilecek konutlar için Ürgüp tasi, Mardin’de insa edilecek konutlar için de yöreye has taslar yapilarin dis cephelerinde kullanilacak.
DOGU’DA TAS, BATI’DA AHSAP SÖVE
Konutlarda geleneksel Türk mimarisindeki en ve boy oranina uygun pencere yer alacak. Pencere söveleri her ilin bulundugu bölgeye göre biçimlendirilecek. Dogu’daki illerde pencere söveleri tas, Bati’daki illerde ise ahsap görünümlü olacak. Çatilarda genis saçaklar, payandalar kullanilacak ve çatilar ‘kirma çati’ tabir edilen sekilde yapilacak.
GIRISLERDE SELÇUKLU MIMARISI
Apartman girislerinde Anadolu Selçuklu mimarisindeki ‘taç kapi’ esas alinacak. Konut ve sosyal donati projelerinde projenin insa edilecegi ilde yer alan en ünlü geleneksel mimariye ait olan mimari motifler kullanilmasi amaçlaniyor. Bu çerçevede Erzurum’da Çifte Minareli Medrese, Konya’da Karatay Medresesi, Safranbolu, Göynük, Beypazari evleri ve benzerleri örnek alinabilecek. Balkon duvarlarinda ise genelde yöresel motiflerin yer aldigi desenler kullanilacak.
TOKI KONUTLARINDA SAFRANBOLU MIMARISI
TOKI’nin, Karabük-Safranbolu’da insa edecegi konutlar Safranbolu yöresindeki konut mimarisi dikkate alinarak tasarlandi. Zemin+2 kat yüksekliginde olacak binalarda çati saçagi ile duvar yüzeyi arasinda payandalarin kullanildigi projede binaya görsel bir dinamiklik vermesi amaciyla da ‘kayit’ diye tabir edilen ve binayi enine kesen ahsap görünümlü kusaklar kullanildi.
Erzincan-Ulalar ve Kavakyolu’nda yapilacak konutlarda apartman girisi kemerli, pencere pervazlari ahsap görünümlü insa edilecek. Deprem bölgesi olmasi nedeniyle, binalar zemin+4 kat yüksekliginde olacak.
NEVSEHIR’DE BEJ RENGI HAKIM OLACAK
Kale çevresindeki çarpik yerlesmeden yakin zamanda arinan Nevsehir’de yikilan yapilarin yerine insa edilecek binalar Kapadokya’nin hakim rengi bej renkte olacak. Binalarin ana girisinde ise Ürgüp tasi kullanilacak.
Gaziantep’in Islahiye ilçesinde yöresel mimariye uygun insa edilecek, 163 konutluk projede, pencere söveleri, girisin yaninda yer alacak sütunlarda ve giris markizinde tas görünümlü mimari elemanlar kullanilacak.
MALATYA’DA DOGU ANADOLU YÖRESEL MOTIFLERI KULLANILACAK
Malatya’da yine yöresel mimariye uygun insa edilecek 440 konutun yer alacagi projede, binayi enine kesecek ‘kayit’ diye tabir edilen kusaklar bulunacak. Bina girislerinde Dogu Anadolu yöresel motifleri ve kemer bulunacak.
Nigde-Çamardi’nda insa edilecek konutlarda da binalarin girisi tas kaplama kemerli olacak ve çati yöreye uygun dizayn edilecek. Gaziantep-Nizip ve Bolu-Mengen’de yöresel mimaride konutlar da ihale tarihi aldi. Ayrica, Mardin, Kocaeli-Çayirova ve Çanakkale’de yine yöresel mimaride insa edilecek konutlar da ihale asamasina geldi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284