Çocuk Cerrahi Uzmani Uysal: “Kasik Fitigi Ameliyati Çok Basit Ve Yüz Güldürücüdür”

Karaman Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Mehmet Uysal, çocuklarda çok sik rastlanan kasik fitigina dikkat edilmesi gerektigini ve özellikle bir yas altinda müdahalede gecikilirse istenilmeyen sonuçlar dogurabilecegini belirtti.

Çocuk Cerrahi Uzmani Uysal: “Kasik Fitigi Ameliyati Çok Basit Ve Yüz Güldürücüdür”

Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Mehmet Uysal, kasik fitiginin erkeklerde rastlanma oraninin kizlardan 5–6 kat fazla oldugunu, hastalarin yüzde 60'inda sag, yüzde 30'unda sol ve yüzde 10'unda ise her iki tarafta görüldügünü söyledi.
Uysal erken dogan, düsük kilolu dogan bebeklerde kasik fitigi oraninin çok daha fazla oldugunu ve özellikle bu bebeklerde iki tarafli fitik görülme riskinin oldukça yüksek düzeyde görüldügünü, uzun süren kabizlik, karin içi basincini artiran siddetli enfeksiyonlar gibi çevresel faktörlerin kasik fitigina direkt olarak neden olmadigini ancak bazi durumlarda kasik fitiginin belirgin hale gelmesine neden olabildigi, çocuklarda çok sik rastlanan kasik fitiginin, zamaninda müdahale edilmezse istenilmeyen sonuçlara sebep olabilecegini ifade etti.
Op. Dr. Uysal, özellikle fitigin içine giren bagirsagin bogulma riski nedeniyle acil ameliyat gerektirebilecegini, halk arasinda fitik bogulmasi diye tanimlanan bu durumda, fitik kesesine girerek sikisan organlarin kanlanmalari ve beslenmeleri kisa zaman içinde bozulacagi ve çürüme meydana gelecegini ve bunun da hayati tehlikeyi arttiracagini ve çürüyen organlarin çikarilmasi yani kaybi anlamina geldigini, bu nedenle süphe durumunda hemen hekime basvurulmasinin gerektigi; çünkü çocuklarda kasik fitigi mümkün olan en kisa zamanda, yani belli bir yas veya aya kadar beklenilmeden ameliyat edilerek tedavi edilmelisinin gerektigi ve kesinlikle bir yas siniri söz konusu olmadigini söyledi.
Anne babalarin bebeklerinin çok küçük oldugunu düsünerek ameliyat fikrine soguk baktigini ifade eden Dr. Uysal, “Uzman kisilerin uygun ortamda yapacagi ameliyattan korkmamak gerekir. Eger çocuk acil sartlar olmadan tespit edildikten sonra uygun sartlarda ameliyata alinirsa bu ameliyat zor bir ameliyat degildir. Biz hastanemizde bu ameliyati “günübirlik cerrahi” olarak uygulamaktayiz. Hastalarin önemli bir bölümü ameliyattan 4–5 saat kadar sonra evlerine gidebilir ve hastanede yatmalarina hiç gerek yoktur. Tedavideki gecikme degisik nedenlerle testisleri bozabilir. Öncelikle tedavi edilmemis fitik sik sik siserek damarlara baski yapabilir veya isi farkliligina neden olarak yumurtanin normal gelismesini bozabilir. Tek tarafta yapilan ameliyat sonrasi diger tarafta fitik gelisme ihtimali var ancak bu tekrarlama tarzinda degil, yeni olusan bir fitik söz konusudur. Ameliyat sonrasinda ameliyat bölgesi temizligine özen göstermek gerekiyor, yaralar estetik dikildigi için hem iz kalmiyor, hem de dikis aldirmaya da gerek duyulmuyor. Ameliyat sonrasi birkaç gün torbalar da hafif sislikler ve morluklar görülebilir. Bunlar birkaç hafta içerisinde kaybolur. Çocuk ameliyattan sonraki 6altinci gün banyo yapabilir. Son yillarda güncel olan kapali (laparoskopik) ameliyat uygulamasinin çocuklardaki kasik fitigi tedavilerinde deneniyor ancak bu yöntemin rahatlik ve kolaylik üstünlügü karsisinda asagidaki sebeplerden ötürü, uygulanmasi tartisilmaktadir:
1-Laparoskopik ameliyatlar da kullanilan açikliklar potansiyel fitik olarak degerlendirilip, kapatma geregi hala tartisma konusu
2-Diger taraftan günümüzde laparoskopik cerrahiyi en iyi ellerde bile ameliyat sonrasi % 20 civarinda tekrarlama riski vardir.
3-Ayrica döl yolu ve testis damarlari gibi yapilarin zedelenme olasiligi açik ameliyattan daha fazladir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284